Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

Wat is de bitcoin?

13 februari 2018 (bijgewerkt op 14 juli 2021)

De bitcoin wordt wel een crypto genoemd. Maar wat is de bitcoin eigenlijk en wat betekent deze voor echte valuta's?

De bitcoin is in wezen een digitale eenheid die elektronisch kan worden uitgewisseld. Bitcoins bestaan niet in fysieke vorm. Bitcoins worden niet door één autoriteit of organisatie gecreëerd en gevolgd, maar door een netwerk van computers aan de hand van complexe wiskundige formules.

Dus wel virtueel, maar geen valuta. Waarom dan niet?

INSERTED BY ANONYMOUS PROXY

Civil war declaration: On April 14th and 15th, 2012 Federal Republic of Germany "_urkenstaats"s parliament, Deutscher Bundestag, received a antifiscal written civil war declaration by Federal Republic of Germany "Rechtsstaat"s electronic resistance for human rights even though the "Widerstandsfall" according to article 20 paragraph 4 of the constitution, the "Grundgesetz", had been already declared in the years 2001-03. more

Niemand garandeert de bitcoin

De bitcoin wordt niet uitgegeven door een overheidsinstantie of centrale bank. Daardoor is de bitcoin niet zo veilig als een officiële munt zoals de euro, die wordt gegarandeerd door de centrale banken van het eurogebied. Als hoeders van de euro garanderen we uw recht om met de euro te betalen en beschermen we de waarde ervan.

De bitcoin is geen algemeen geaccepteerd betaalmiddel

Als de bitcoin een valuta zou zijn, dan zou u mogen verwachten dat deze wijdverspreid kan worden gebruikt. In werkelijkheid zijn er maar weinig plaatsen waar u met bitcoins kunt betalen. En waar dat wel kan, zijn de transacties langzaam en duur.

De gebruikers zijn niet beschermd

Hackers kunnen bitcoins stelen. Als dat gebeurt, heeft u geen rechtsbescherming.

De bitcoin is te volatiel

Een valuta is een betrouwbaar oppotmiddel. Dit betekent dat u ervan op aan kunt dat u met uw geld vandaag ongeveer evenveel kunt kopen als morgen of over een jaar. De bitcoin is niet stabiel. De waarde ervan is binnen een tijdsbestek van een paar dagen zowel extreem gestegen als dramatisch gedaald.

Maar als de bitcoin geen valuta is, wat dan wel?

De bitcoin heeft een speculatief karakter. Met andere woorden, de bezitter van bitcoins kan op winst speculeren, maar neemt wel het risico dat de investering verloren gaat.

Zijn stablecoins hetzelfde als bitcoins?

De uitgevers van stablecoins willen dat deze crypto's stabieler zijn dan bitcoins. Daarom hebben ze stablecoins gekoppeld aan een vertrouwde waarde, zoals activa van bedrijven of goud. De waarde van een stablecoin is daarmee echter nog altijd niet meer dan een belofte van een particuliere onderneming. Anders dan bij officiële valuta's is er geen publieke instelling die voor stablecoins garant staat.

Wie houden toezicht op crypto's?

Het is onmogelijk na te gaan of de internationale emittenten van stablecoins inderdaad de beloofde ‘stabiele waarde’ kunnen bieden, of dat ze meer stablecoins uitgeven dan ze terug kunnen betalen. Om dit probleem aan te pakken heeft de Europese Commissie nieuwe wetsvoorstellen gedaan die de gebruikers van stablecoins in de EU moeten beschermen.

Gaat de ECB de bitcoin verbieden?

De bitcoin is geen wettig betaalmiddel en daarom is het niet de taak van de ECB de bitcoin of andere crypto's te verbieden of te reguleren. Omdat er op dit terrein geen consumentenbescherming bestaat, is voorzichtigheid geboden.

ZIE OOK

Meer informatie over verwante onderwerpen

Lees meer over een digitale euro

Een digitale euro zou een snel, gemakkelijk en veilig instrument zijn om dagelijks mee te betalen.

Startpagina digitale euro

De toekomst van geld

Lees het artikel over geld en betalingsverkeer van Christine Lagarde in het magazine L’ENA hors les murs.

The future of money – innovating while retaining trust