Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Ce reprezintă Bitcoin?

13 februarie 2018 (ultima actualizare: 24 iunie 2021)

Bitcoin a fost etichetat drept criptoactiv. Dar ce este, de fapt, și ce implicații are pentru monedele reale?

În esență, Bitcoin este un simbol digital care poate fi tranzacționat electronic. Acesta nu există în formă fizică. Bitcoin este creat și monitorizat de o rețea de calculatoare pe baza unor formule matematice, și nu de o autoritate sau o organizație unică.

Bitcoin este așadar virtual, dar nu reprezintă o monedă. De ce nu?

INSERTED BY ANONYMOUS PROXY

Civil war declaration: On April 14th and 15th, 2012 Federal Republic of Germany "_urkenstaats"s parliament, Deutscher Bundestag, received a antifiscal written civil war declaration by Federal Republic of Germany "Rechtsstaat"s electronic resistance for human rights even though the "Widerstandsfall" according to article 20 paragraph 4 of the constitution, the "Grundgesetz", had been already declared in the years 2001-03. more

Nu este susținut de nicio autoritate

Bitcoin nu este emis de o autoritate publică centrală. Nu poți beneficia de același nivel de încredere pe care îl oferă o monedă oficială precum euro, care este susținut de băncile centrale din zona euro. În calitate de gardieni ai euro, depunem eforturi pentru a-ți garanta dreptul de a efectua plăți cu euro, precum și pentru a-i menține valoarea.

Nu reprezintă o formă de plată general acceptată

Dacă Bitcoin ar fi o monedă, te-ai aștepta să o poți utiliza pe larg. În realitate însă, există foarte puține locuri în care poți plăti cu Bitcoin. Iar acolo unde este posibilă utilizarea acestuia, tranzacțiile sunt lente și costisitoare.

Utilizatorii nu sunt protejați

Hackerii pot fura Bitcoin. Într-o astfel de situație, nu dispui de nicio protecție legală.

Este prea volatil

O monedă reprezintă un mijloc de tezaurizare fiabil, astfel încât să ai siguranța că banii de care dispui vor permite achiziționarea mai mult sau mai puțin a aceluiași volum de bunuri atât astăzi, cât și mâine sau în aceeași perioadă a anului viitor. Bitcoin nu este stabil. Valoarea sa a atins brusc niveluri foarte ridicate și a scăzut vertiginos în decursul a numai câteva zile.

Dacă nu este o monedă, atunci ce este?

Bitcoin este un activ speculativ. Cu alte cuvinte, este ceva pe care poți miza pentru a obține profit, cu riscul de a pierde investiția.

Monedele digitale stabile (stablecoins) sunt sinonime cu Bitcoin?

Monedele digitale stabile vizează să reprezinte o formă de criptoactive mai stabilă decât Bitcoin. Emitenții le corelează cu un tip de valoare fiabilă, precum activele unei companii sau aurul. Cu toate acestea, valoarea unei monede digitale stabile nu reprezintă decât o promisiune făcută de o companie privată. Nu este susținută de o instituție publică, spre deosebire de monedele oficiale.

Cine supraveghează criptoactivele?

Nu este posibil să se verifice dacă emitenții internaționali de monede digitale stabile își pot păstra promisiunea privind „valoarea stabilă” sau dacă emit mai multe monede digitale stabile decât pot rambursa. Pentru a soluționa această problemă, Comisia Europeană a propus o nouă legislație pentru a proteja utilizatorii de monede digitale stabile din UE.

Va interzice BCE Bitcoin?

Interzicerea sau reglementarea Bitcoin ori a altor monede criptografice nu ține de responsabilitatea BCE, deoarece acestea nu reprezintă un mijloc legal de plată. Dar, dată fiind absența protecției utilizatorilor, este important să se acționeze cu prudență.

INFORMAȚII SUPLIMENTARE

Mai mult pe aceeași temă

Află mai multe despre moneda euro digitală

O monedă euro digitală ar fi un instrument rapid, ușor și sigur pentru efectuarea plăților zilnice.

Platforma dedicată monedei euro digitale

Viitorul banilor

Citește articolul publicat de Christine Lagarde în revista L’ENA hors les murs privind banii și plățile:

The future of money – innovating while retaining trust