Imagini și norme privind reproducerea bancnotelor
Utilizarea de imagini care prezintă bancnotele euro
Poți să utilizezi fără autorizare prealabilă imagini care prezintă bancnotele euro, atât timp cât respecți normele BCE privind reproducerea bancnotelor (a se vedea, în special, articolul 2 din Decizia BCE/2013/10).
Aceste norme asigură că publicul larg nu confundă reproducerile cu bancnote autentice. Astfel, putem garanta că bancnotele euro rămân un mijloc de plată sigur și de încredere.
Condiții de utilizare
Dacă dorești să utilizezi imagini care prezintă bancnotele euro, trebuie să respecți normele privind reproducerea acestora, prevăzute în Decizia BCE/2013/10. Prin reproducere se înțelege orice reprezentare fizică sau digitală care utilizează, integral sau parțial, o bancnotă euro sau părți ale elementelor grafice individuale ale acesteia. Reproducerile care respectă criteriile stabilite la articolul 2 din Decizia BCE/2013/10 sunt considerate legale, deoarece nu există riscul de a fi confundate de publicul larg cu bancnote euro autentice.
A se vedea Decizia BCE/2013/10 pentru o descriere completă a criteriilor relevante. Acestea sunt explicate pe scurt mai jos.
Explicarea criteriilor pentru reproducerile fizice
- 1.
- Dacă dorești să reproduci ambele fețe ale unei bancnote euro, reproducerea nu trebuie să aibă o dimensiune identică cu cea a bancnotei reale. În schimb, dimensiunea acesteia trebuie să fie de cel puțin 200% sau cel mult 50% atât din lungimea, cât și din lățimea bancnotei respective.
- 2.
- În mod similar, dacă dorești să reproduci o singură față a unei bancnote euro, reproducerea nu trebuie să aibă o dimensiune identică cu cea a bancnotei reale. În schimb, dimensiunea acesteia trebuie să fie de cel puțin 125% sau cel mult 75% atât din lungimea, cât și din lățimea bancnotei respective.
- 3.
- Dacă dorești să reproduci o porțiune din aversul sau reversul unei bancnote euro, reproducerea trebuie să fie mai mică de 33% din aversul sau reversul bancnotei reale.
- 4.
- Poți reproduce fizic elemente grafice individuale, atât timp cât acestea nu sunt redate pe un fundal similar unei bancnote.
- 5.
- Poți reproduce fizic bancnote euro, atât timp cât acestea sunt fabricate dintr-un material care este neîndoielnic diferit de cel utilizat pentru bancnotele reale.
Explicarea criteriilor pentru reproducerile digitale
- 1.
- Cuvântul „specimen” trebuie încorporat în diagonală pe reproducere, cu litere clare și caractere aldine (în setul de caractere Arial), contrastând cu culoarea dominantă a bancnotei euro respective.
- 2.
- Lungimea cuvântului „specimen” trebuie să fie de cel puțin 75% din lungimea reproducerii, în timp ce înălțimea acesteia trebuie să fie de cel puțin 15% din lățimea reproducerii.
- 3.
- Rezoluția reproducerii electronice nu trebuie să depășească 72 dpi (dots per inch) la 100% din dimensiunea originală.
- 4.
- Poți reproduce digital elemente grafice individuale, atât timp cât acestea nu sunt redate pe un fundal similar unei bancnote.
Reproducerile care nu respectă normele relevante sunt considerate ilegale. Oricine reproduce o bancnotă răspunde personal de asigurarea faptului că reproducerea îndeplinește criteriile stabilite în Decizia BCE/2013/10.
Pentru mai multe informații, a se vedea documentele enumerate mai jos.
- Decizia Băncii Centrale Europene din 19 aprilie 2013 privind cupiurile, specificațiile, reproducerea, preschimbarea și retragerea bancnotelor euro (BCE/2013/10), JO L 118, 30.4.2013, p. 37.
- Orientarea Băncii Centrale Europene din 20 martie 2003 privind aplicarea unor măsuri pentru combaterea reproducerilor neconforme de bancnote euro, precum și schimbul și retragerea bancnotelor euro (BCE/2003/5), JO L 78, 25.3.2003, p. 20.
- Orientarea Băncii Centrale Europene din 19 aprilie 2013 de modificare a Orientării BCE/2003/5 privind aplicarea unor măsuri pentru combaterea reproducerilor neconforme de bancnote euro, precum și schimbul și retragerea bancnotelor euro (BCE/2013/11), JO L 118, 30.4.2013, p. 43.
Prevenirea utilizării ilegale a imaginilor digitale care prezintă bancnote
Eurosistemul are datoria de a proteja integritatea bancnotelor euro și de a îmbunătăți în continuare tehnologia de producere a bancnotelor. Bancnotele euro sunt produse utilizând tehnici de imprimare sofisticate și au o serie de elemente de siguranță proeminente, cu ajutorul cărora pot fi diferențiate cu ușurință de bancnotele contrafăcute.
Grupul pentru prevenirea falsurilor din cadrul băncilor centrale (Central Bank Counterfeit Deterrence Group – CBCDG), un grup internațional alcătuit din peste 30 de bănci centrale, a elaborat un sistem de descurajare a falsificării pentru a preveni utilizarea computerelor personale și a echipamentelor și programelor informatice de prelucrare a imaginilor digitale pentru fabricarea de bancnote contrafăcute.
Producătorii de echipamente și programe informatice au adoptat această tehnologie în mod voluntar. Aceasta nu permite capturarea sau reproducerea imaginii unei bancnote protejate cu ajutorul computerelor personale și a instrumentelor de prelucrare a imaginilor digitale. Cu alte cuvinte, un dispozitiv de imprimare sau de scanare sau un instrument de prelucrare a imaginilor digitale care încorporează acest sistem va împiedica în mod automat copierea sau imprimarea imaginilor care prezintă bancnote.
Tehnologia nu permite urmărirea utilizării unui computer personal sau a unor instrumente de prelucrare a imaginilor digitale. Vizitează website-ul CBCDG pentru mai multe informații despre CBCDG și despre modul în care alte țări reglementează utilizarea imaginilor care prezintă bancnote.
Descarcă imagini care prezintă bancnote
Ai libertatea de a descărca imagini cu rezoluție mică (72 dpi) care prezintă bancnotele euro.
Imagini care prezintă bancnotele euroDacă dorești să soliciți imagini cu rezoluție mare, trimite-ne un e-mail la adresa Euro-Banknotes-Images@ecb.europa.eu, în care să justifici interesul tău profesional și legitim pentru utilizarea imaginilor.
Te rugăm să furnizezi și următoarele date:- numele și datele de contact;
- detalii privind activitățile profesionale:
- adresa website-ului companiei;
- informații suplimentare privind utilizarea preconizată a imaginii (imaginilor).
Ulterior, te vom ruga să completezi și să trimiți o declarație de confidențialitate, care trebuie semnată de un reprezentant autorizat al companiei tale. În absența altor mențiuni specifice, îți vom pune la dispoziție un set de imagini cu toate cupiurile disponibile din seria „Europa” (rezoluție de 300 dpi și format TIFF, cu mențiunea „specimen”).
Norme privind reproducerea monedelor euro
Este permisă numai producerea medaliilor și a jetoanelor care nu pot fi confundate cu monedele euro autentice. Acest lucru se datorează pur și simplu faptului că obiectele metalice care poartă cuvintele „euro” sau „eurocent” sau cele care prezintă un desen similar cu cel al monedelor euro ar putea fi ușor confundate cu monedele care reprezintă mijloace legale de plată.
Pentru informații referitoare la normele privind reproducerea monedelor euro, consultă website-ul Comisiei Europene sau contactează una dintre autoritățile naționale competente din țările zonei euro.
Pentru detalii, a se vedea regulamentele menționate mai jos.
- Regulamentul (CE) nr. 2182/2004 al Consiliului din 6 decembrie 2004 privind medaliile și jetoanele similare monedelor euro
- Regulamentul (CE) nr. 2183/2004 al Consiliului din 6 decembrie 2004 privind extinderea la statele membre neparticipante a aplicării Regulamentului (CE) nr. 2182/2004 privind medaliile și jetoanele similare monedelor euro
Vrei să afli mai multe?
Vei găsi răspunsuri la întrebările frecvente pe pagina: