Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Moneda euro digitală

O monedă euro digitală ar reprezenta o formă digitală de numerar, emisă de banca centrală și aflată la dispoziția tuturor persoanelor din zona euro.

Colaborăm cu băncile centrale naționale din zona euro pentru a analiza posibilitatea emiterii unei monede euro digitale. Aceasta ar fi o monedă digitală a băncii centrale, un echivalent electronic al numerarului, care ar completa bancnotele și monedele, oferind populației o opțiune suplimentară în ceea ce privește modalitățile de plată.

Moneda euro digitală

Bani ai băncii centrale în format digital, disponibili pentru orice plăți electronice efectuate la magazine, online sau între persoane.

Ce trebuie să știi

Ce ar fi moneda euro digitală?

Moneda euro digitală ar reprezenta un mijloc de plată electronic disponibil gratuit tuturor. Similar numerarului actual, ai putea să o folosești oriunde în zona euro, fiind sigură și privată. În societatea noastră din ce în ce mai digitalizată, o monedă euro digitală ar constitui următorul pas înainte pentru moneda noastră unică.

Ce ar fi aceasta?
De ce avem nevoie de o monedă euro digitală?

În prezent, nu există nicio opțiune de plată digitală europeană care să acopere întreaga zonă euro, 13 din 20 de țări bazându-se pe sisteme internaționale de plată cu cardul. Moneda euro digitală ar reprezenta un mijloc electronic european de efectuare a plăților, accesibil și acceptat în toate țările din zona euro.

De ce avem nevoie de aceasta?
Cum ar funcționa moneda euro digitală?

Moneda euro digitală ar fi păstrată într-un portofel electronic configurat la banca ta sau la un intermediar public. Aceasta ți-ar permite efectuarea tuturor plăților electronice obișnuite – la magazinul tău local, online, către un prieten – folosind telefonul sau cardul, online și offline.

Cum ar funcționa?
În ce stadiu ne aflăm în prezent?

Etapa pregătitoare, care a început în noiembrie 2023, se axează pe continuarea preparativelor în vederea posibilei elaborări a monedei euro digitale, bazându-se pe constatările din etapa de investigare.

Etapele următoare

Întrebări frecvente

Cum m-ar ajuta moneda euro digitală? Prin ce s-ar distinge moneda euro digitală de monedele digitale stabile (stablecoins) și criptoactive? Ar garanta moneda euro digitală protecția vieții private a utilizatorilor? Moneda euro digitală ar înlocui numerarul? Consultă aici răspunsurile la întrebările frecvente.

Progresele înregistrate cu privire la moneda euro digitală

Află mai multe despre progresele înregistrate în etapa pregătitoare a proiectului privind moneda euro digitală, care a fost lansată în noiembrie 2023.

Cooperarea cu părțile interesate

Cooperarea extinsă cu actorii de pe piață și legiuitorii va asigura că moneda euro digitală răspunde nevoilor utilizatorilor. Acesta este motivul pentru care lansăm un set de inițiative pentru a interacționa cu cât mai multe părți interesate.

Implicarea părților interesate
Documente și studii

Proiectul privind moneda euro digitală are la bază un volum amplu de documentație și analize detaliate ale activității desfășurate. Consultă documentele specifice și pagina noastră dedicată studiilor pentru a afla mai multe despre temele care te interesează.

Mai multe detalii

Moneda euro digitală în raport cu...

... protecția vieții private

Moneda euro digitală ar oferi cetățenilor și firmelor din zona euro o soluție de plată care îndeplinește cele mai înalte standarde de confidențialitate. Datele pe care le obținem cu privire la plăți nu ar permite BCE și Eurosistemului să afle cine ești sau ce cumperi.

Află mai multe despre moneda euro digitală și protecția vieții private

... criptoactivele

Întrucât moneda euro digitală ar fi susținută de o bancă centrală, aceasta nu ar fi un criptoactiv. Băncile centrale au mandatul de a menține valoarea banilor, în format fizic sau digital. Criptoactivele nu sunt susținute sau gestionate de nicio instituție centrală și nu există nicio garanție că le poți preschimba în numerar, la nevoie.

Care este diferența?

... investițiile

Moneda euro digitală ar fi concepută ca mijloc de plată, și nu ca instrument pentru investiții financiare. Analizăm cu atenție acest aspect pentru a evita consecințele nefaste asupra sectorului financiar. Moneda euro digitală ar trebui să fie un bun public de care ar beneficia economia și societatea în ansamblu.

Moneda euro digitală: Demontarea temerilor băncilor legate de pierderea depozitelor

... plățile paneuropene

Am definit o strategie cuprinzătoare privind plățile, adaptată erei digitale. Urmărim să asigurăm că plățile europene sunt sprijinite de o piață concurențială și inovatoare, capabilă să răspundă solicitărilor consumatorilor și să mențină totodată suveranitatea europeană.

Strategia noastră privind plățile de mică valoare

Podcastul BCE

O monedă euro digitală: ce fel, de ce, când? (partea 1 și partea a 2-a)

Avem nevoie de o monedă euro digitală? Și de ce? Cum ar putea arăta? Și prin ce s-ar distinge de alte mijloace de plată? Gazda podcastului nostru, Katie Ranger, adresează aceste întrebări lui Evelien Witlox, expertă în moneda euro digitală.

Ascultă episoadele podcastului

Moneda euro digitală demistificată

Ne pregătim pentru posibilitatea emiterii monedei euro digitale. Aceasta stârnește un viu interes, dar duce și la interpretări greșite, în pofida faptului că nu s-a luat încă nicio decizie. Gazda podcastului nostru, Stefania Secola, împreună cu șefa proiectului privind moneda euro digitală, Evelien Witlox, demontează unele dintre aceste mituri.

Ascultă episodul podcastului

Atenție la fraude!

Avem cunoștință de existența unor e-mailuri și website-uri frauduloase care îndeamnă cetățenii să investească în moneda euro digitală. Acestea sunt înșelăciuni. Noi nu solicităm niciodată investiții, bani sau informații cu caracter personal. În cazul în care crezi că ai căzut victimă unei fraude, contactează poliția locală.

Toate paginile din această secțiune