Cum ar putea transforma noua tehnologie piețele financiare?
19 aprilie 2017
O nouă tehnologie face valuri pe piețele financiare. Poate că denumirea acesteia – tehnologia registrului distribuit (distributed ledger technology – DLT) – sună tehnic, dar unele voci susțin că are potențialul de a schimba complet modul de funcționare a piețelor financiare și a activității bancare. Dar ce este, mai exact, această tehnologie și de ce este ea importantă pentru băncile centrale precum BCE?
Ce este tehnologia registrului distribuit?
Tehnologia registrului distribuit reprezintă un instrument de înregistrare a proprietății – de exemplu, deținerea de bani sau de active, precum bunuri imobile. Actualmente, când băncile efectuează operațiuni, respectiv când proprietarii banilor sau ai activelor financiare se schimbă, acestea recurg la sisteme centralizate, adesea gestionate de bănci centrale. Băncile țin evidența operațiunilor în baze de date locale, care sunt actualizate după efectuarea operațiunii în sistemul centralizat.
În același timp, un registru distribuit reprezintă o bază de date a operațiunilor care este repartizată într-o rețea de mai multe calculatoare și nu este stocată într-un punct central. De regulă, toți membrii rețelei pot citi informațiile și, în funcție de drepturile de acces, pot adăuga informații noi.
Cel mai des întâlnit tip de DLT poartă denumirea „lanțuri de blocuri” (blockchain). Denumirea vine de la faptul că operațiunile sunt grupate în blocuri, care sunt atașate unele la altele în ordine cronologică, formând un lanț. Întregul lanț este protejat prin algoritmi matematici complecși, care vizează asigurarea integrității și securității datelor. Acest lanț constituie o evidență completă a tuturor operațiunilor incluse în baza de date.
Care sunt avantajele potențiale?
Dat fiind gradul foarte ridicat de siguranță a datelor oferit de algoritmi, precum și faptul că membrii rețelei pot vedea, de regulă, modificările aduse evidenței operațiunilor, această tehnologie are potențialul de a face operațiunile frauduloase mai dificile.
Totodată, aceasta ar putea asigura o eficiență sporită, întrucât păstrarea evidenței poate fi automatizată, ceea ce ar permite eliminarea erorilor umane și simplificarea unor procese, altfel, foarte complexe.
Există voci care afirmă chiar că DLT ar putea modifica fundamental modul de funcționare a piețelor financiare prin eliminarea intermediarilor. De exemplu, probabil că nu va mai fi nevoie ca plățile între bănci să fie efectuate prin intermediari și/sau sisteme de plăți. Unii consideră că inclusiv plățile private – efectuate, în prezent, prin intermediul băncii tale și al băncii destinatarului plății – pot fi posibile fără implicarea băncilor, întrucât persoanele fizice ar putea fi conectate direct la baza de date comună.
În opinia altora, această evoluție este puțin probabilă, întrucât va fi, se pare, întotdeauna nevoie ca autoritățile centrale să îndeplinească anumite funcții, precum monitorizarea și protejarea stabilității generale a sistemului financiar.
De ce este BCE interesată de această tehnologie?
Unul dintre obiectivele principale ale BCE este asigurarea faptului că operațiunile pot fi efectuate sigur și eficient în întreaga zonă euro. Ca parte a acestui obiectiv, monitorizăm cu atenție modalitățile de efectuare a plăților, precum și sistemele utilizate în acest scop. BCE sprijină inovația, în măsura în care evoluțiile sunt sigure și eficiente și oferă tuturor în Europa aceleași oportunități.
În plus, BCE însăși gestionează o serie de sisteme care facilitează circulația banilor și a activelor în Europa. Dorim ca aceste sisteme să fie cât mai eficiente posibil și, din acest motiv, căutăm modalități prin care să le aducem îmbunătățiri, asigurând totodată fiabilitatea acestora, odată cu progresul tehnologiei.
Din aceste două motive, urmărim întotdeauna cu atenție orice evoluții tehnologice care ar putea avea un impact asupra modului în care sunt efectuate operațiunile.
Cu toate acestea, deși DLT prezintă o serie de posibilități interesante pentru viitor, aceasta este o tehnologie relativ nouă și încă insuficient de matură pentru a lua în considerare utilizarea ei în cadrul sistemelor noastre proprii, care constituie coloana vertebrală a sectorului financiar european. Întrucât sectorul privat experimentează această tehnologie, dorim să ne asigurăm că orice servicii și produse noi bazate pe DLT nu compromit siguranța fluxului operațiunilor, astfel încât tu să poți avea certitudinea unui transfer sigur și securizat al banilor și activelor tale financiare.