Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Am redus ratele dobânzilor. De ce am procedat astfel și ce înseamnă această decizie pentru tine?

6 iunie 2024

Prețurile nu mai cresc la fel de rapid, iar inflația este pe cale să revină la nivelul țintei noastre de 2%. În consecință, Consiliul guvernatorilor a redus recent ratele dobânzilor, după ce le-a menținut la niveluri ridicate timp de nouă luni.

De ce am redus ratele dobânzilor?

Suntem banca centrală responsabilă de moneda euro, iar mandatul nostru este menținerea stabilității prețurilor. Când inflația era prea ridicată, respectiv când prețurile din economia noastră înregistrau o creștere prea rapidă, am majorat ratele dobânzilor pentru a contribui la revenirea acesteia la un nivel scăzut. Am început să majorăm ratele dobânzilor în luna iulie 2022 și am continuat să le majorăm până în septembrie 2023.

Obiectivul nostru este menținerea inflației la nivelul de 2% pe termen mediu. În prezent, dat fiind că inflația se apropie de această țintă, nu mai este nevoie să menținem ratele dobânzilor la niveluri atât de ridicate.

Cu toate acestea, vom menține ratele dobânzilor la niveluri care să asigure revenirea la momentul oportun a inflației la nivelul de 2% și evitarea unei „blocări” a acesteia la un nivel superior. Acest aspect este foarte important, întrucât o inflație ridicată generează dificultăți pentru populație și pentru firme.

Ce sunt ratele dobânzilor?

Ratele dobânzilor reprezintă costul împrumuturilor (acestea sunt adesea denumite „prețul banilor”). De exemplu, dacă vrei să contractezi un împrumut de la o bancă, trebuie mai întâi să convii asupra dobânzii pe care o vei plăti, care este, de regulă, indicată ca rată anuală. Să presupunem că iei cu împrumut 10 000 EUR la o rată anuală de 5%. Aceasta înseamnă că, pe lângă rambursarea împrumutului, va trebui să achiți băncii tale 500 EUR pe an. Așadar, rata dobânzii corespunde, în esență, sumei percepute de bancă pentru a-ți acorda împrumutul.

Același raționament se aplică însă și invers. Dobânda este suma pe care banca o plătește pentru economiile tale, mai exact atunci când banca „împrumută” bani de la tine. De exemplu, dacă plasezi 1 000 EUR într-un cont de economii cu o rată anuală de 3%, la sfârșitul anului vei primi o dobândă în valoare de 30 EUR.

Ce factori determină evoluția ratelor dobânzilor?

Ratele dobânzilor pe care băncile le oferă populației și firmelor sunt puternic influențate de ratele stabilite de BCE. Prin urmare, când BCE modifică ratele dobânzilor, ratele aplicate împrumuturilor și economiilor evoluează, de regulă, în linii mari, de aceeași manieră.

Ratele împrumuturilor și cele ale economiilor sunt însă influențate și de cererea și oferta de credite: cu alte cuvinte, de măsura în care populația și firmele sunt dispuse să cheltuiască și să investească și de volumul disponibil de credite.

Piețele altor bunuri și servicii funcționează într-un mod similar. De exemplu, dacă numeroase persoane doresc să cumpere căpșune, dar cantitatea disponibilă este redusă (întrucât nu este sezonul acestora), prețurile lor cresc.

În același mod, dacă firmele și populația doresc să cheltuiască și să investească, dar nu pot obține cu ușurință credite suficiente în acest scop, ratele dobânzilor tind să se majoreze. Costul împrumuturilor devine mai ridicat. În schimb, când populația și companiile economisesc mulți bani la bancă, ratele dobânzilor tind să se reducă.

BCE este banca centrală responsabilă de euro. Nu stabilim noi ratele dobânzilor care se aplică împrumuturilor sau depozitelor tale, dar le influențăm. 

Noi stabilim așa-numitele „rate ale dobânzilor reprezentative” sau „rate ale dobânzilor de politică monetară”. Acestea sunt ratele pe care le oferim băncilor care doresc să contracteze împrumuturi de la noi sau să constituie la noi depozite overnight în monedă electronică.

Modificările pe care le aducem ratelor dobânzilor reprezentative influențează întreaga economie, inclusiv ratele dobânzilor la creditele ipotecare, împrumuturile bancare sau depozitele la bănci.

Consiliul guvernatorilor BCE adoptă decizii privind ratele dobânzilor reprezentative la aproximativ fiecare șase săptămâni.

Cum acționează ratele dobânzilor reprezentative ale BCE asupra inflației?

Dacă inflația este prea ridicată, putem majora ratele dobânzilor pentru a spori costul creditării. Această intervenție va tempera economia, va reduce așteptările privind inflația și va frâna creșterea prețurilor.

Dacă inflația este prea scăzută, putem reduce ratele dobânzilor și ieftini creditarea pentru a impulsiona investițiile și cheltuielile, ceea ce majorează inflația.

În ultimii ani, inflația s-a situat la niveluri prea ridicate. Prețurile, îndeosebi cele ale produselor energetice și ale alimentelor, au crescut foarte mult. Unul dintre motive a fost invadarea Ucrainei de către Rusia. Un altul a fost reprezentat de dificultățile sporite cu care s-au confruntat multe companii în obținerea de materiale, piese de schimb și lucrători necesari pentru producție, ceea ce a agravat problemele existente cauzate de pandemie.

Utilizarea de o manieră fermă a ratelor dobânzilor ține sub control și așteptările privind inflația

Majorările ratelor dobânzilor au contribuit la reducerea inflației prin temperarea cererii și transmiterea mesajului că suntem hotărâți să asigurăm revenirea inflației la nivelul țintei noastre de 2%.

Este important ca băncile centrale să monitorizeze cu atenție în ce măsură populația și firmele consideră că prețurile se vor majora în viitor – cu alte cuvinte, așteptările privind inflația. Dacă cetățenii estimează că inflația ridicată va fi de durată, este mai probabil ca aceștia să solicite salarii mai mari, iar companiile ar putea, la rândul lor, aplica scumpiri pentru a-și proteja profiturile. În acest mod, nivelurile ridicate ale așteptărilor privind inflația pot conduce la o spirală a creșterii prețurilor și a salariilor. Nu vom permite să se întâmple acest lucru.

Prin ajustarea ratelor dobânzilor atunci când inflația este prea ridicată sau prea scăzută, oferim firmelor, lucrătorilor și investitorilor încrederea că inflația se va situa la nivelul țintei noastre de 2% pe termen mediu. Acest angajament, sprijinit de măsuri, contribuie la ancorarea așteptărilor privind menținerea stabilității prețurilor. Este, de asemenea, unul dintre motivele pentru care putem reduce acum în siguranță ratele dobânzilor.