Navigând printre incertitudini
Devine mai dificil de prevăzut cum și de ce variază prețurile. Această evoluție poate fi rezultatul unor șocuri bruște, cum ar fi izbucnirea unui război, sau al unor mutații lente care schimbă modul de funcționare a economiilor noastre. Sau poate fi o combinație a celor doi factori. Incertitudinile reprezintă o trăsătură definitorie a peisajului economic actual.
În acest sens, variațiile prețurilor pot fi mai rapide și mai intense. Acesta nu este doar un trend pe termen scurt. Forțe puternice precum evoluțiile geopolitice, utilizarea inteligenței artificiale, îmbătrânirea populației și amenințările la adresa mediului redefinesc, de asemenea, trendurile inflației pe termen mai lung. Iar aceste trenduri nu mai antrenează prețurile în mod clar într-o singură direcție, ceea ce face mai dificilă anticiparea traiectoriei inflației în timp.
În acest context incert, trebuie să dăm dovadă de vigilență și flexibilitate pentru a menține inflația în jurul țintei noastre de 2%. De asemenea, avem nevoie de seturi de instrumente analitice și de politică monetară adecvate, adaptate la aceste noi provocări.